Open kabel; echt vooruitgang?

De discussie over een open kabel netwerk wordt al jaren gevoerd, maar steeds uitgesteld. Maar het lijkt dat het er nu, in mei 2012, van gaat komen door een wetsvoorstel dat op 15 mei behandeld wordt in de eerste kamer.

Ik ben altijd voorstander geweest van meer openheid op de kabel. Het zou goed zijn voor de concurrentie op de kabelmarkt, waardoor er een soortgelijke situatie bestaat als op het telefonie netwerk.

En toch… toch twijfel ik, of dit wel een goed eindresultaat biedt. Vooral ook door de situatie die bij mij in de wijk speelt. Kort schetsen: De G.A.I. Ittersum-Schelle levert het kabel netwerk voor ruim 700 huishoudens in een deel van Zwolle-Zuid. Exploitatie gebeurd in de vorm van een stichting, waarmee het netwerk eigenlijk eigendom is van alle inwoners van de wijk. De stichting krijgt het signaal geleverd door een grote kabelmaatschappij en ook het beheer is uitbesteed.

Door de opzet is de prijs voor het kabelnetwerk heel gunstig: de jaarlijkse bijdrage is net geen 80 euro (EUR 6,50/maand). Voor dat bedrag krijgt de gebruiker niet alleen het volledige analoge basispakket, maar is het ook mogelijk om digitale diensten van de leverancier af te nemen. Het aansluiten van het digitale basispakket is zelf gratis. Ik zal even voorbij gaan aan de problemen die er zijn door die situatie zijn met de leverancier of tot welke verrassingen dat soms leidt.

Deze vorm van kabelnetwerken is in Zwolle zeker niet uniek. Ook Westenholte en Assendorp kennen een vergelijkbare constructie. Ook buiten Zwolle wordt op deze manier een kabelnetwerk in stand gehouden. In totaal gaat het om enkele honderduizenden aansluitingen.

Door het openstellen van het netwerk kunnen deze kleine kabelstichtingen zich ineens geconfronteerd zien met een enorme uitdaging. Het netwerk moet open voor een flinke handvol leveranciers die allemaal aangesloten moeten worden. Daar komen flinke kosten bij, waarbij veel stichtingen zich af zullen gaan vragen hoeveel bestaansrecht zij nog hebben. Ik weet dat die overweging zeker bij “mijn” kabelstichting speelt.

En dus vraag ik me echt af of de “open kabel” in alle gevallen wel echt vooruitgang is.

Comments are closed.