Tikfoutjes

hands-545394_640Inmiddels al weer bijna 15 jaar geleden werkte ik bij een bedrijf dat in de e-commerce zat. Het internet was een jaar of 5 bekend bij het grote publiek en e-commerce was de nieuwe richting. Google was op dat moment de grote zoekmachine aan het worden.

Als onderdeel van onze e-commerce diensten deden we ook domeinregistratie’s bij de SIDN. Die waren op dat moment nog voorbehouden aan KvK geregistreerden. Als medewerkers mochten we een domein onder de KvK van het bedrijf registreren.

Een collega ontdekte dat googel.nl, een kleine maar simpele verwisseling van letters, tot onze complete verbazing nog vrij was. Binnen de kortste keren was het domein geregistreerd en stond er een neutrale zoekbalk op. De opdrachten werden gewoon rechtstreeks naar Google geleid. Met wel 1 extra: de zoekopdrachten werden, zonder verdere context, bewaard.

We hebben een leuke vrijdagmiddag gehad met het bekijken van de zoekopdrachten. De zoekopdracht “katja schuurmans naakd” is me wel het meest bijgebleven. Na een kleine 2 jaar was het over: Google eist Googel.nl op vanwege ‘verwarring’.

Fast Forward naar 2015. Inmiddels een paar bedrijven en werkervaring verder zit ik vooral in de IT security. We hameren bij de beheerders en gebruikers op patches, veilige architectuur en risico bewust werken. Daarnaast jagen we het netwerk af naar afwijkende zaken.

Een week of 2 geleden heb ik “dienst”. In de loop van de dag zie ik verkeer naar een locatie die als onveilig aangemerkt is. In ons vakjargon, hij staat in een reputatie database. Omdat het internet tegenwoordig ook bevolkt wordt door verschillende soorten malware, ga ik op onderzoek uit.

Na wat zoeken kom ik tot de ontdekking dat een collega op die site is gekomen door naar weeronine, dus zonder L, te gaan. Gewoon een simpele tikfout, die verwijst naar een site met op z’n minst dubieuze inhoud.

Een foutje dat iedereen gewoon kan maken. En daarom: draai een virusscanner, installeer software updates en let op je spelling.

Comments are closed.